De wedstrijdcommissie probeert voor elk lid van de wedstrijdgroep voldoende wedstrijden in het programma op te nemen. Er wordt bijgehouden wie er naar welke wedstrijd gaat, en we proberen daar evenwicht in te krijgen. Soms gaat dat helaas lastig.

Zo kunnen we vaak maar met één ploeg naar een wedstrijd. In dergelijke gevallen wordt er meestal geloot, zoals bij de NCS Sprintwedstrijd en de NCS 100 meterwedstrijd (waar we niet altijd aan mee doen). Ben je in de eerste wedstrijd uitgeloot, dan ga je de tweede wedstrijd sowieso mee.

Voor sommige wedstrijden verlangt de bond bepaalde limiettijden. Bij de Bondszwemkampioenen kan je zonder limiettijden niet meedoen. Ook bij de NCS sprint- en 100 meterwedstrijd wordt door de NCS op basis van je beste tijden van dat seizoen ingeschreven.

We proberen de wedstrijdzwemmers natuurlijk zoveel mogelijk gelegenheid te geven om hun tijden te verbeteren, maar het kan natuurlijk gebeuren dat je gewoon niet bij de snelsten in de bond hoort.

Bij sommige wedstrijd is het aantal starts per leeftijdscategorie beperkt. Het is dus lastig als er bijvoorbeeld twintig jongens van 10/11 jaar oud staan te trappelen om mee te gaan, terwijl er maar vier kunnen starten.

Het komt wel eens voor dat we een uitnodiging van een andere vereniging krijgen waarin gevraagd wordt om een ploeg van een bepaald niveau mee te nemen.

Als een zwemmer afzegt voor een wedstrijd, dan wordt een ander als invaller uitgenodigd. De invalbeurt turven we niet. Deze zwemmer helpt de vereniging namelijk uit de brand. De zwemmer die ingevallen is heeft dus bij een volgende wedstrijd evenveel kans als voor de invalbeurt.

Sommige kinderen mogen niet mee doen aan wedstrijden die op zondag gezwommen worden. Dat is voor de vereniging soms best vervelend. De belangrijkste wedstrijden worden namelijk op zondag gezwommen. Uiteraard respecteren we ieders overtuiging, maar dit betekent niet dat we vervolgens deze kinderen voortrekken bij de wedstrijden die op zaterdag gezwommen worden.