Bij wedstrijden wordt gezwommen in verschillende categorieën. De jongens tegen elkaar en de meisjes tegen elkaar. Vervolgens wordt ook naar leeftijden gekeken. Zo onderscheiden we de groepen: 7 jaar en jonger, 8 en 9 jaar, 10 en 11 jaar, 12 en 13 jaar, 14 en 15 jaar, 16 en 17 jaar, 18 jaar en ouder. Hierbij nemen we de leeftijd die je in een kalenderjaar bereikt. Wordt je bijvoorbeeld in november 2020 10 jaar oud, dan zwem je dus in heel 2020 in de categorie voor 10 jarigen.

Er zijn individuele wedstrijden en ploegenwedstrijden.

Individuele wedstrijden
Laten we bij de individuele wedstrijden beginnen. De belangrijkste individuele wedstrijden zijn de NCS Zwemkampioenschappen. Dit zijn de Nederlandse kampioenschappen van de NCS. Ze vinden altijd plaats op de 2e en 3e zondag van maart. Deelname is vanaf 12 jaar oud.

De trainingschema’s zijn er op gericht om tijdens deze wedstrijden goed te presteren. Ter voorbereiding worden er door de Watervrienden Lisse in december, januari en februari, limiet- en preparatiewedstrijden georganiseerd.

Jaarlijks zwemmen we in november de clubkampioenschappen. Op één zaterdag wordt er ‘s ochtends en ‘s avonds een wedstrijddeel afgewerkt. Van alle slagen wordt één afstand gezwommen en vervolgens per categorie een klassement opgemaakt. Natuurlijk wint degene die de snelste totaaltijd gezwommen heeft. Deze persoon mag zich dan een jaar lang clubkampioen noemen en krijgt de mooie wisselbeker mee naar huis.

Nog een jaarlijks terugkerende wedstrijd is de jeugdwedstrijd die we in Lisse organiseren. Onze zwemmers tot 12 jaar gaan samen met enkele gastverenigingen te water.

Ploegenwedstrijden

Naast al deze individuele wedstrijden bestaan er ook ploegenwedstrijden. Deelname hieraan kent soms wel en soms geen leeftijdsbeperking.

De belangrijkste ploegenwedstrijden zijn de wedstrijden in de WVNL Landelijke Zwemcompetitie (LZC). Er wordt gezwommen op vier zondagen in verschillende afdelingen, georganiseerd door het hele land (met een finalewedstrijd aan het einde van het seizoen). Wij verschijnen altijd met één ploeg (een bus vol!) en bij voldoende aanmeldingen met twee ploegen aan de start met de kans om de snelste zwemmende vereniging te zijn van Nederland binnen de Nederlandse Culturele Sportbond. Deze wedstrijden zijn heel belangrijk, omdat we als ploeg zo hoog mogelijk willen eindigen.

Wanneer je uitgenodigd wordt voor een ploegenwedstrijd is het belangrijk dat je goed kijkt of je wel kan deelnemen. Zo niet, dan moet je dit zo snel mogelijk laten weten zodat we een vervanger kunnen zoeken, want als er niemand voor jou kan zwemmen, verdienen we ook geen punten en heeft een andere zwemmer geen kans om zijn of haar tijden te verbeteren. Je begrijpt natuurlijk dat dit juist voor deelname aan estafettes erg belangrijk is.

Een serie andere ploegenwedstrijden zijn de wedstrijden van de Holland competitie. Deze wedstrijden worden in samenwerking met andere zwemverenigingen in de regio georganiseerd, zoals Hoofddorp, Haarlem, Pijnacker, Almere en Rotterdam. De Holland competitie kent 5 wedstrijden die allemaal in Hoofddorp gezwommen worden. Deze wedstrijden zijn bijzonder geschikt voor de allerjongsten om wedstrijdervaring op te doen. Ook bij deze wedstrijden blijft het van belang om met een zo compleet mogelijke ploeg aan de start te verschijnen.

Een jaarlijks terugkerend pareltje op onze wedstrijdkalender is de uitwisseling met de zwemvereniging uit Bingley in Engeland. De ploegen uit Lisse en Bingley bezoeken elkaar beurtelings. Het ene jaar gaan wij dus naar Engeland, logeren bij gastgezinnen en doen mee aan hun wedstrijd. Het jaar erop is Bingley bij ons te gast. De zwemmers en begeleiding wordt ondergebracht bij Lissese gastgezinnen. Het weekend staat bol van de activiteiten en natuurlijk is er de internationale wedstrijd.