FAQ items aan het laden...
Wedstrijdzwemmen2023-08-20T16:56:16+02:00

Wedstrijdzwemmen

Als je zwemmen leuk vindt en graag beter of sneller wilt leren zwemmen, dan is de wedstrijdgroep wat voor jou!
Je traint in een gezellige groep mensen die allemaal met plezier aan het zwemmen zijn. Bij ons is plezier belangrijk, maar… we trainen natuurlijk wel ergens voor. Jezelf verbeteren betekent dat je hard moet trainen. Dit wil niet zeggen dat je elke dag in het water hoeft te liggen, maar wel dat je inzet tijdens de training in orde is. Onze hoofdtrainer werkt met prima uitgewerkte trainingsschema’s. Het is dus erg belangrijk dat je alle trainingen goed mee doet. Dit is nodig om je grenzen te kunnen verleggen, zowel op het gebied van techniek, algemene conditie als persoonlijke ontwikkeling

Wat heb ik nodig om te gaan wedstrijdzwemmen?2020-02-17T22:13:34+01:00

Om bij de wedstrijdgroep te kunnen trainen en aan wedstrijden te kunnen mee doen, moet je minimaal 6 jaar oud zijn en minimaal je B-diploma hebben. Wat je verder nodig hebt is een zwembroek of zwempak en een zwembrilletje. Dat is eigenlijk alles!

Ook handig: een gezonde wedstrijdmentaliteit en de wil om nieuwe dingen te leren.

Wat voor wedstrijden zijn er?2020-03-01T15:08:49+01:00

Bij wedstrijden wordt gezwommen in verschillende categorieën. De jongens tegen elkaar en de meisjes tegen elkaar. Vervolgens wordt ook naar leeftijden gekeken. Zo onderscheiden we de groepen: 7 jaar en jonger, 8 en 9 jaar, 10 en 11 jaar, 12 en 13 jaar, 14 en 15 jaar, 16 en 17 jaar, 18 jaar en ouder. Hierbij nemen we de leeftijd die je in een kalenderjaar bereikt. Wordt je bijvoorbeeld in november 2020 10 jaar oud, dan zwem je dus in heel 2020 in de categorie voor 10 jarigen.

Er zijn individuele wedstrijden en ploegenwedstrijden.

Individuele wedstrijden
Laten we bij de individuele wedstrijden beginnen. De belangrijkste individuele wedstrijden zijn de NCS Zwemkampioenschappen. Dit zijn de Nederlandse kampioenschappen van de NCS. Ze vinden altijd plaats op de 2e en 3e zondag van maart. Deelname is vanaf 12 jaar oud.

De trainingschema’s zijn er op gericht om tijdens deze wedstrijden goed te presteren. Ter voorbereiding worden er door de Watervrienden Lisse in december, januari en februari, limiet- en preparatiewedstrijden georganiseerd.

Jaarlijks zwemmen we in november de clubkampioenschappen. Op één zaterdag wordt er ‘s ochtends en ‘s avonds een wedstrijddeel afgewerkt. Van alle slagen wordt één afstand gezwommen en vervolgens per categorie een klassement opgemaakt. Natuurlijk wint degene die de snelste totaaltijd gezwommen heeft. Deze persoon mag zich dan een jaar lang clubkampioen noemen en krijgt de mooie wisselbeker mee naar huis.

Nog een jaarlijks terugkerende wedstrijd is de jeugdwedstrijd die we in Lisse organiseren. Onze zwemmers tot 12 jaar gaan samen met enkele gastverenigingen te water.

Ploegenwedstrijden

Naast al deze individuele wedstrijden bestaan er ook ploegenwedstrijden. Deelname hieraan kent soms wel en soms geen leeftijdsbeperking.

De belangrijkste ploegenwedstrijden zijn de wedstrijden in de WVNL Landelijke Zwemcompetitie (LZC). Er wordt gezwommen op vier zondagen in verschillende afdelingen, georganiseerd door het hele land (met een finalewedstrijd aan het einde van het seizoen). Wij verschijnen altijd met één ploeg (een bus vol!) en bij voldoende aanmeldingen met twee ploegen aan de start met de kans om de snelste zwemmende vereniging te zijn van Nederland binnen de Nederlandse Culturele Sportbond. Deze wedstrijden zijn heel belangrijk, omdat we als ploeg zo hoog mogelijk willen eindigen.

Wanneer je uitgenodigd wordt voor een ploegenwedstrijd is het belangrijk dat je goed kijkt of je wel kan deelnemen. Zo niet, dan moet je dit zo snel mogelijk laten weten zodat we een vervanger kunnen zoeken, want als er niemand voor jou kan zwemmen, verdienen we ook geen punten en heeft een andere zwemmer geen kans om zijn of haar tijden te verbeteren. Je begrijpt natuurlijk dat dit juist voor deelname aan estafettes erg belangrijk is.

Een serie andere ploegenwedstrijden zijn de wedstrijden van de Holland competitie. Deze wedstrijden worden in samenwerking met andere zwemverenigingen in de regio georganiseerd, zoals Hoofddorp, Haarlem, Pijnacker, Almere en Rotterdam. De Holland competitie kent 5 wedstrijden die allemaal in Hoofddorp gezwommen worden. Deze wedstrijden zijn bijzonder geschikt voor de allerjongsten om wedstrijdervaring op te doen. Ook bij deze wedstrijden blijft het van belang om met een zo compleet mogelijke ploeg aan de start te verschijnen.

Een jaarlijks terugkerend pareltje op onze wedstrijdkalender is de uitwisseling met de zwemvereniging uit Bingley in Engeland. De ploegen uit Lisse en Bingley bezoeken elkaar beurtelings. Het ene jaar gaan wij dus naar Engeland, logeren bij gastgezinnen en doen mee aan hun wedstrijd. Het jaar erop is Bingley bij ons te gast. De zwemmers en begeleiding wordt ondergebracht bij Lissese gastgezinnen. Het weekend staat bol van de activiteiten en natuurlijk is er de internationale wedstrijd.

Wanneer mag ik aan wedstrijden mee doen?2020-03-01T15:11:02+01:00

De wedstrijdcommissie probeert voor elk lid van de wedstrijdgroep voldoende wedstrijden in het programma op te nemen. Er wordt bijgehouden wie er naar welke wedstrijd gaat, en we proberen daar evenwicht in te krijgen. Soms gaat dat helaas lastig.

Zo kunnen we vaak maar met één ploeg naar een wedstrijd. In dergelijke gevallen wordt er meestal geloot, zoals bij de NCS Sprintwedstrijd en de NCS 100 meterwedstrijd (waar we niet altijd aan mee doen). Ben je in de eerste wedstrijd uitgeloot, dan ga je de tweede wedstrijd sowieso mee.

Voor sommige wedstrijden verlangt de bond bepaalde limiettijden. Bij de Bondszwemkampioenen kan je zonder limiettijden niet meedoen. Ook bij de NCS sprint- en 100 meterwedstrijd wordt door de NCS op basis van je beste tijden van dat seizoen ingeschreven.

We proberen de wedstrijdzwemmers natuurlijk zoveel mogelijk gelegenheid te geven om hun tijden te verbeteren, maar het kan natuurlijk gebeuren dat je gewoon niet bij de snelsten in de bond hoort.

Bij sommige wedstrijd is het aantal starts per leeftijdscategorie beperkt. Het is dus lastig als er bijvoorbeeld twintig jongens van 10/11 jaar oud staan te trappelen om mee te gaan, terwijl er maar vier kunnen starten.

Het komt wel eens voor dat we een uitnodiging van een andere vereniging krijgen waarin gevraagd wordt om een ploeg van een bepaald niveau mee te nemen.

Als een zwemmer afzegt voor een wedstrijd, dan wordt een ander als invaller uitgenodigd. De invalbeurt turven we niet. Deze zwemmer helpt de vereniging namelijk uit de brand. De zwemmer die ingevallen is heeft dus bij een volgende wedstrijd evenveel kans als voor de invalbeurt.

Sommige kinderen mogen niet mee doen aan wedstrijden die op zondag gezwommen worden. Dat is voor de vereniging soms best vervelend. De belangrijkste wedstrijden worden namelijk op zondag gezwommen. Uiteraard respecteren we ieders overtuiging, maar dit betekent niet dat we vervolgens deze kinderen voortrekken bij de wedstrijden die op zaterdag gezwommen worden.

Hoe gaan we naar wedstrijden toe?2020-03-01T15:12:03+01:00

Als je bent uitgenodigd voor een wedstrijd, kan dit een thuiswedstrijd zijn (in zwembad De Waterkanten in Lisse) of een uitwedstrijd. Bij uitwedstrijden komen we in heel Nederland aan de start, zoals enkele steden in Noord-Holland, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Utrecht, Groningen, Limburg, Gelderland en de Flevopolder. Naar uitwedstrijden reizen we met een bus, onder deskundige begeleiding van een ploegleider en een meerdere trainers. Indien dit gewenst is en er voldoende ruimte in de bus aanwezig is, kunnen ouders meereizen. Dit moet natuurlijk vooraf even met de ploegleider afgestemd worden.

De begeleiding draagt zorg voor de zwemmers en zwemsters tijdens de reis, voor, tijdens en na de wedstrijd. Er gaan eigenlijk ook altijd oudere zwemmers en zwemsters mee, die ook (onofficieel) toezicht houden.

Voor uitwedstrijden in de regio maken we gebruik van eigen vervoersmiddelen. De ploegleider regelt de indeling van de auto’s vanuit de verenigingsruimte. Ga er niet klakkeloos van uit dat er voldoende vervoer voor de zwemmers is. In de praktijk moeten we nogal eens het nodige improviseren om iedereen ter plaatse te krijgen, dan kan de ploegleider het vervoer handig en eerlijk proberen in te delen. Het beste is om van tevoren aan te geven wanneer u zou kunnen rijden. Op deze manier hopen we teveel of tekort auto’s te voorkomen en hopen we dat niet steeds dezelfde mensen genoodzaakt zijn om te rijden.

Wat zijn de kosten?2020-03-01T15:12:54+01:00

Binnen de wedstrijdgroep heb je te maken met contributie en deelnamekosten voor wedstrijden.

Deelnamekosten voor wedstrijden
De kosten van wedstrijden hangen sterk af van de soort wedstrijd en de plaats waar de wedstrijd gehouden wordt. Bij thuiswedstrijden hebben we als organiserende vereniging te maken met de huur van het zwembad. Bij uitwedstrijden vormen reiskosten een aanzienlijke kostenpost. Daarnaast worden de vereniging bij enkele wedstrijden startgeld in rekening gebracht voor elk nummer dat een verenigingslid tijdens die wedstrijd zwemt. De wedstrijdcommissie tracht de financiën van zowel de deelnemers als van de vereniging zèlf zorgvuldig af te wegen. Afhankelijk van de soort wedstrijd variëren de kosten om aan wedstrijden binnen Nederland deel te nemen van € 3,- tot ongeveer € 7,-. De deelnamegelden moeten vooraf betaald worden. Elke zwemmer krijgt een uitnodiging per e-mail waarin duidelijk staat vermeld wanneer en bij wie betaald moet worden.

Het afzeggen voor deelname aan een wedstrijd dient uiterlijk op de dinsdag voor de wedstrijd te geschieden, tenzij iets anders op de uitnodiging staat. Als men te laat afzegt voor een wedstrijd, worden de deelnamekosten van de wedstrijd in rekening gebracht.

Ik ben niet meer de jongste, kan ik ook wedstrijden zwemmen?2022-04-11T17:34:29+02:00

Natuurlijk kan dat. Een bloeiend onderdeel binnen onze vereniging is het Masterzwemmen. De Masters zijn de oudere zwemmers variërend van 25 tot 65+. Voor deze zwemmers hebben we op dinsdagavond van 20.15 – 21.15 een training te bieden onder professionele begeleiding.

De groep zwemmers is erg gevariëerd. Sommigen zwemmen nog wedstrijden, anderen trainen puur om lekker bezig te zijn en de techniek beter onder de knie te krijgen. De trainingen worden hierop aangepast. Je zult dus altijd iets vinden dat bij je past.

Degenen die wedstrijden willen zwemmen bieden we trainingen gericht op conditie en techniek. Hierdoor worden de Masterzwemmers klaargestoomd voor de jaarlijkse Masterwedstrijden. Naast de NCS Masterwedstrijd doen we al jarenlang de wedstrijd in Deurne aan, waarbij de gezelligheid minstens zo belangrijk is als de prestatie.

Ik zwem bij de KNZB. Kan ik ook bij jullie zwemmen?2020-03-01T15:14:02+01:00

Bij de NCS hebben we het principe “Zwemmen voor iedereen” hoog in het vaandel staan, zo ook binnen onze vereniging. Je kunt dus altijd bij ons komen trainen (als er plaats is natuurlijk). Aan het deelnemen van wedstrijden en aan het toekennen van records zijn beperkingen opgelegd.

Tijdens de algemene ledenvergadering van 15 december 2010 is ingestemd met een het opnemen van onderstaande bepaling in het huishoudelijk reglement:

Leden van de wedstrijdgroep die tevens KNZB-lid zijn en deelnemen aan wedstrijden in KNZB-verband mogen mee trainen bij de wedstrijdgroep en deelnemen aan onderlinge WVL wedstrijden.
Echter wordt gedurende een periode tot één kalenderjaar na de laatste deelname aan een KNZB-wedstrijd

  • het lid niet opgesteld in NCS verband;
  • het lid niet ingeschreven bij de clubkampioenschappen;
  • geen enkel door het lid verbeterd club en/of bondsrecord gehonoreerd.

AGENDA WEDSTRIJDZWEMMEN

Dag Dagcode Van Bad Wat
Maandag MA2 19:30 – 20:15 Diepe bad Training wedstrijdgroep
Dinsdag DI3 20:15 – 21:15 Diepe bad Training masterzwemmen
Donderdag DO2 19:45 – 20:45 Diepe bad Training wedstrijdgroep
Zaterdag ZA1 06:45 – 07:45 Diepe bad Training wedstrijdgroep
Zaterdag ZA2 07:55 – 08:55 Diepe bad Training wedstrijdgroep

prijzen en aanmelden

De tarieven per 10 mei 2023 zijn:

  • Trainingen kosten €15,00 per kwartier per kwartaal, exclusief de eenmalige NCS-contributie van €4,50 per kwartaal.
  • 1 training van 45 minuten per week kost daarom €49,50 per kwartaal (incl. €4,50 NCS contributie).
  • 2 trainingen van 45 minuten per week kost daarom €94,50 per kwartaal (incl. €4,50 NCS contributie).
  • Voor de trainingen van zaterdag wordt een korting toegepast: per training van 60 minuten betaald wordt voor 45 minuten.
  • Indien geen gebruik gemaakt wordt van de automatische incasso geldt per kwartaal een extra €2,50 administratiekosten.
  • Binnen de wedstrijdgroep heb je ook te maken met deelnamekosten voor wedstrijden. Deze kunnen variëren van €3,00 tot ongeveer €9,00 per wedstrijd en worden ieder kwartaal via automatische incasso achteraf geïnd.
LEREN ZWEMMEN

Leren zwemmen

Zwem ABC, Zwemvaardigheid 1, 2 en 3 en ScubaDoe. Wij leren het je, keuze genoeg!

CONDITIEZWEMMEN

Conditiezwemmen

Blijven zwemmen om je conditie op pijl te houden, gewoon lekker in beweging te zijn of om samen bezig te zijn? Bij ons kan het.

SNORKELEN

Snorkelen

Wij organiseren samen met O.W.V. De Guppen het Scubadoeprogramma. Een eerste stap op weg naar een duikbrevet.

1206, 2023

Zomerstop van 9 juli tot en met 18 augustus

By |12 juni 2023|

Na een sportief jaar met hebben we met zijn allen een fijne vakantie verdiend. Van zondag 9 juli tot en met vrijdag 18 augustus hebben we een zomerstop. We wensen iedereen een hele fijne [...]

1010, 2022

‘Kies een club’ van het Jeugdfonds Sport en Cultuur

By |10 oktober 2022|

Als vereniging staan we ervoor dat iedereen kan zwemmen: van jong tot oud, van arm tot rijk. Bijvoorbeeld het halen van een zwemdiploma moet voor iedereen mogelijk zijn. In de huidige economie is het voor [...]

1601, 2022

Zwemmen vanaf 20 augustus 2022

By |16 januari 2022|

Beste watervriend, Vanaf 20 augustus kunnen we weer zwemmen, maar niet in de Waterkanten omdat het zwembad een paar maanden dicht is. Hieronder staan een paar alternatieven die de Watervrienden aanbiedt aan haar leden om [...]

Ga naar de bovenkant